Gasttraining bij HZ&PC Heerenveen

Gisteren ben ik afgereisd naar het hoge noorden om een gasttraining te geven bij HZ&PC Heerenveen. Tijdens de training ben ik met een groep van 5 meiden en 3 trainsters aan de slag gegaan met hun muziekstuk. We hebben gewerkt aan het zwemmen in patronen, een opduw en beenstuk. Een klein stukje van het nummer kan je zien op het filmpje.

Mijn manier van training geven was voor de meiden geheel anders dan dat zij gewent zijn. Lees: veel zwaarder! Ondanks dat hebben ze keihard gewerkt en gingen ze met stappen vooruit. Ze kunnen trots zijn op het resultaat dat ze hebben geboekt!

Op zondag 8 maart komen een aantal trainsters en zwemsters van HZ&PC Heerenveen naar Capelle aan den IJssel om mee te doen en te kijken bij de training die ik geeft bij ACZ synchro. Mocht je ook interesse hebben in een gasttraining of een keertje bij ons willen komen kijken? Jullie zijn van harte welkom! Stuur een mailtje naar: nienke@ilovesynchro.nl

Russische Synchro-Show

 

Begin januari heb ik in Sint Petersburg, Rusland, de watershow ‘Droomland’ (Страна снов) van de drievoudig Olympisch kampioene Maria Kiseleva (ploeg Athene 2004, duet en ploeg Sydney 2000) bezocht. Na haar actieve zwemcarrière is Maria Kiseleva zich onder anderen gaan richten op het bedenken en produceren van prachtige watershows, waar synchroonzwemmen, dans, theater en het uitvoeren van stunts samenkomen. Tijdens haar shows wordt alles uit de kast getrokken. Prachtige decors, kleding, special effects, echt aan alles is gedacht. Misschien kan je haar shows nog het beste zien als een combinatie van Cirque de Soleil en Holiday On Ice, alleen dan met veel water.

De show ‘Droomland’ is een reizende show door Rusland (Moskou, Sint Petersburg, Kazan). Ongeveer 100 personen zijn bij de show betrokken, waarvan 25 synchroonzwemsters. Voor alle acteurs, stuntmannen, dansers, duikers en synchroonzwemsters is hun deelname aan de show een betaalde baan. De show duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten en speelt alleen al in Sint Petersburg twee weken lang twee keer per dag. Componist Igor Kholopov heeft speciaal voor deze show de muziek geschreven, die je kunt beluisteren op Soundcloud.

Tijdens de show mochten er filmopnames gemaakt worden. Ik heb geprobeerd om in een filmpje van ongeveer 6 minuten jullie een idee te geven van wat ik daar heb gezien. Hoe super zou het zijn als we ook zo een show in Nederland kunnen maken? Nu alleen nog op zoek naar een grote sponsor, want het mag wat kosten zo een show. Voor nu houd ik het nog maar even bij dromen…

Russisch conditiezwemmen

Conditietraining is een van de vaste onderdelen van mijn trainingen. Zonder goede conditie is het niet mogelijk om figuren langzaam uit te kunnen voeren en een muziekstuk te kunnen zwemmen op hoog niveau. Met andere woorden, als je uithoudingsvermogen niet goed is ben je als synchroonzwemster nergens.

Afgelopen oktober heb ik samen mogen werken met Olympisch kampioene Olga Khuzela (Russische ploeg 2008, Beijing). Van haar heb ik veel tips ontvangen over het trainen van conditie. In Rusland wordt conditie vooral getraind in banen.

Op basis van de kennis van Olga heb ik verschillende conditieschema’s geschreven. Deze schema’s heb ik aangepast aan het niveau van mijn eigen zwemsters. Deze week wil ik een van de schema’s met jullie delen. Het schema dat ik zal beschrijven is bedoeld voor mijn Junioren/AGE II zwemsters. Als trainster is het belangrijk dat je zelf bekijkt of dit schema te doen is voor je zwemsters. Je kunt de schema’s altijd aanpassen! Van dit schema heb ik ook een variant voor de AGE I en de aanloopzwemsters (spagaat- en barracudaniveau). Mocht je interesse hebt in deze schema’s of je hebt vragen,  mail me dan op: nienke@ilovesynchro.nl

Een aantal aandachtspunten:

  • Tijdens de conditie is de neusklem af of zijn de Tomneuzen uit
  • De banen borstcrawl worden gesprint. De zwemsters mogen hier maximaal 30 seconden over doen. Hierdoor voorkom je dat de zwemsters de banen borstcrawl gaan gebruiken om uit te rusten.
  • De balletbenen worden maximaal uitgevoerd  (buik is droog) en mogen niet worden neergelegd.
  • Het eggeaten wordt eveneens maximaal uitgevoerd.
  • Na een setje van 75 meter (3 banen) mogen de zwemsters op de plek ademhalen en vervolgens gaan ze met hun hoofd onder water. Dit herhalen ze 5 keer. Zie het filmpje hieronder voor een demonstratie.
  • Het totale schema duurt ongeveer 30 minuten.

CONDITIESCHEMA DOWNLOADEN

 

Giovanni en het Waterballet

Op 6 jarige leeftijd kwam er een jongetje bij onze vereniging proefzwemmen. Een bijzondere gebeurtenis want tot dan toe waren er alleen meisjes die zich hadden aangemeld voor het synchroonzwemmen. Na een aantal proeflessen bleek dat het jongetje, Giovanni, het synchroonzwemmen erg leuk te vinden en besloot hij lid te worden.

Giovanni en Floor

Giovanni en Floor 2011

In april 2011 behaalde Giovanni zijn eerste diploma: de basishouding en in juli 2011 zwom hij samen met Floor zijn eerst duetje. Giovanni als Tarzan en Floor als Jane. Na de zomer van 2013 gaf Giovanni aan dat hij meer wilde dan alleen recreatief zwemmen. Hij wilde graag meezwemmen met de selectie. Als hoofdtrainster moest ik hier even over nadenken. Nog niet eerder had ik een jongetje uitgenodigd voor de selectie. Uiteindelijk besloot ik dat we het gingen proberen. Ik vond het namelijk wel een leuk uitdaging.

Filmposter

Filmposter

In februari 2014 werden we benaderd door Astrid Bussink. Zij wilde graag een film maken over een jongen die aan synchroonzwemmen deed. Na een aantal gesprekken werd besloten dat ze, met de steun van het Mediafonds, een film ging maken over Giovanni en zijn droom om mee te doen aan de Nederlands kampioenschappen synchroonzwemmen. In totaal is Giovanni 7 dagen lang gefilmd. Zowel in het zwembad als bij hem thuis. Naast het synchroonzwemmen staat in de film ook de liefde tussen Giovanni en zijn vriendinnetje Kim centraal.

De bioscoopzaal

De bioscoopzaal

In oktober 2014 is de film ‘Giovanni en het waterballet’ in première gegaan op het Cinekid festival. Afgelopen week is de film door een kinderjury van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.

Op de laatste zondag van het IDFA heb ik in het EYE in Amsterdam de film voor het eerst bekeken tijdens de Junior Ochtend. Wat was dat gaaf! Heel bijzonder om mezelf en zo veel bekenden op het witte doek te zien. In de zaal zaten veel kinderen die naar de film van Giovanni kwamen kijken.

Voordoen van de barracuda

Voordoen van de barracuda

Na de film werden Giovanni, Astrid (de regisseuse) en ik geïnterviewd en beantwoorde Giovanni vragen van het publiek. Vervolgens hebben we samen een poging gewaagd om het publiek de barracuda aan te leren. Ik legde uit hoe je de barracuda doet en Giovanni demonstreerde het. Ook werd Giovanni geïnterviewd door het Jeugdjournaal. De uitzending kan je terug zien via http://jeugdjournaal.nl/uitzending/avond/2014-11-30 (uitzending zondag 30 november 2014 vanaf 7.04 min)

Op dit moment heeft Giovanni 2 limieten op zak en zal hij in juni 2015 deelnemen aan de Nederlands Kampioenschappen voor de AGE I (tot 13 jaar). Zijn droom om naar het NK te gaan wordt dus werkelijkheid!

Wil je ook de film ‘Giovanni en het waterballet’ zien? Kijk dan zaterdag 6 december om 11.40 uur naar Zapp Echt Gebeurd om NPO 3.

 

Draadloos de muziekinstallatie bedienen, het kan!

Tijdens de muziektraining is het voor trainsters synchroonzwemmen belangrijk het muziekstuk steeds vanaf verschillende kanten te bekijken. Je wilt er immers zeker van zijn dat hetgeen je hebt verzonnen er voor de juryleden rechts langs de badrand goed uitziet, maar ook voor de juryleden aan de linkerkant van de badrand. Niets is dan vervelender dan dat je steeds terug moet lopen naar de muziekinstallatie om de muziek stop te zetten en weer te starten. Het haalt de snelheid uit je training.

Tot een maand geleden deed ik niet anders. Tijdens trainingen bleef ik steeds heen en weer lopen. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik steeds bij de muziekinstallatie bleef staan, gewoon voor het gemak. Hierdoor ontwikkelde ik ongemerkt een voorkeur van kijken naar de muziekstukken. Iets wat het muziekstuk niet ten goed komt. Een klein apparaatje, de Philips Bluetooth HiFi-adapter, heeft dit probleem voor mij opgelost. Ik kan nu vanuit het gehele zwembad de muziekinstallatie bedienen met mijn smartphone of tablet. En dat voor 29,99 euro.

Hoe werkt het?
Sla de muziek die je nodig hebt op je smartphone of tablet op. Sluit vervolgens de Philips Bluetooth HiFi-adapter aan op de muziekinstallatie. Dit gaat heel gemakkelijk. De adapter bestaat uit drie snoertjes. Twee daarvan stop je in de muziekinstallatie en het derde snoertje is de stekker die je in het stopcontact steekt. Vervolgens zet je Bluetooth aan op je smartphone of tablet en maak je verbinding met de Bluetooth HIFI-adapter. Nu kan je de muziek op je smartphone of tablet afspelen op je muziekinstallatie.

Kijk voor meer informatie op: http://www.philips.nl/c-p/AEA2000_12/bluetooth-hifi-adapter/overzicht

Philip Bluetooth HiFi-adapter

Philip Bluetooth HiFi-adapter


Philips Bluetooth HiFi-adapter aangesloten op de muziekinstalatie

Philips Bluetooth HiFi-adapter aangesloten op de muziekinstalatie

Uitgebreidere uitwerkingen nieuwe figuren en elementen beschikbaar

Vanaf dit jaar zijn we over gegaan op het zwemmen van de ‘nieuwe’ figuren en elementen voor de senioren, junioren, AGE II en AGE I. Sinds oktober is er een handboek van de KNZB beschikbaar waarin de figuren en elementen worden opgedeeld in kleinere stukjes, met elk een uitgebreide omschrijving. Het handboek is te downloaden via de KNZB-website of hieronder te bekijken.

Handboek synchroonzwemmen 2013 – 2017

I Love Synchro: even voorstellen

Mijn naam in Nienke Hers en ik ben sinds 2006 hoofdtrainster van de synchroonzwemvereniging ACZ uit Capelle aan den IJssel. Als trainster/coach weet ik dat het lastig is om informatie te vinden over hoe je ervoor kunt zorgen dat je sporters beter gaan presteren. De beschikbare kennis in Nederland blijft vaak beperkt tot een kleine groep mensen en is vaak alleen verkrijgbaar via een vergoeding. I Love Synchro wil hier verandering in brengen door op een toegankelijke manier informatie over het synchroonzwemmen te delen met trainsters en zwemsters. Door informatie beschikbaar te stellen hoop ik bij te kunnen dragen aan het verhogen van het niveau van het synchroonzwemmen in Nederland.

Wil je zelf ook een bijdrage leveren? Dat kan! Stuur een mailtje naar nienke@ilovesynchro.nl

Nienke Hers

Nienke Hers